Wandelen in het hooggebergte

BIBLIOTREK.be


1. Vergelijking met klimmen & alpinisme:

Het hooggebergte ... een omgeving die niet voor iedereen is weggelegd. Veel mensen denken bij het hooggebergte aan alpinisten, waaghalzen, klimmers die hun leven riskeren op plaatsen waar de doorsnee toerist nog nooit is geweest. En effectief: wie zich hoog in de bergen begeeft, moet met kennis van zaken handelen. Zonder een aangepaste uitrusting en voorkennis is het risico op ongelukken of verdwalen zeer reëel. Maar het moet worden gezegd: wie de tijd neemt om zich te bekwamen in bergwandelingen, zal er met zekerheid de meest indrukwekkende ervaringen aan over houden. 

Als we het over het hooggebergte hebben, praten we over middelmatige hoogtes rond 2.000 m waar u vaak nog in heel aangename temperaturen kunt vertoeven tot de meer extreme hoogtes tot 3.500 m waar de vrieskou alomtegenwoordig is. Maar dus zelfs op middelmatige hoogte is het wandelen vaak heel intens en niet zonder gevaren. De routes zijn vaak ruw en bezaaid met stenen en grote boulders. Wie al eens zo'n route onder de voeten kreeg, weet maar al te goed waarover we spreken. En dan hebben we het nog niet over klimmen & alpinisme (rotsklimmen), een sport die in geen geval vergelijkbaar is met waar wij hier over spreken. Zowel wandelen als klimmen in het hooggebergte hebben echter gemeen dat ze beiden best niet zonder geschikte uitrusting of ervaring worden ondernomen.

Veel uitgevers beschikken over artikelen die de hogere wandelroutes beschrijven. Te weinig uitgevers benadrukken de echte waarheid van hoe het eraan toegaat. Soms worden gevaarlijke sporten net iets te veel op een commerciële manier voorgesteld, waardoor het lijkt alsof iedereen er zomaar mee van start kan gaan. Dit alles met het oog op de verkoopcijfers natuurlijk, want de aantrekkingskracht van gevaarlijke sporten is soms groot. Bezint eer ge begint, is dus een spreekwoord dat hier zeker op zijn plaats is. Bereid u goed voor, informeer u grondig, doe uw eerste wandelingen onder begeleiding van een professionele gids en voorzie uzelf van een aangepaste uitrusting, kaarten, gidsen, ...

2. GR-routes :

Wie op zoek is naar professioneel uitgestippelde wandelroutes, kan terecht bij de zogenaamde topografische GR "Grand Randonnée" gidsen van FFR. Deze zijn meer dan louter wandelgidsen doordat ze de routes topografisch en tot in de kleinste detals weergeven. Op die manier krijgt u een zeer goed beeld van waar u wandelt. Daar bovenop worden vaak nuttige opmerkingen meegegeven over de omgeving, zodat u de route veilig en goed geïnformeerd kunt afleggen.

Om u te begeven op wandelroutes in het hooggebergte, zijn een paar stukken uitrusting essentieel. Schoenen die bestand zijn tegen waterinsijpeling zijn bijvoorbeeld al een absolute must. Schoenen met het 3-voudig membraan Gore-Tex©, schoenen met de gele stempel op de onderzijde van de schoen, wat betekent dat ze geschikt zijn voor crampons. Het lijkt vanzelfsprekend, maar u kunt niet geloven hoeveel mensen jaarlijks de bergen benaderen met spotgoedkope wandelschoenen, in vele gevallen nieuw en niet ingelopen. Schoenen mogen bij het bergaf stappen uw tenen niet toelaten om de voorzijde (de top) van de schoen te raken, anders zijn uw tenen bont en blauw na die ene afdaling. Ook als uw schoenen niet ademen of water binnen laten, zal uw wandeling snel afgelopen zijn. Want op blaren (of op wondes) lopen houdt niemand lang vol.

3. Geschikte materialen:

Rugzakken zijn ook een onmisbaar stuk materiaal. Een goede rugzak heeft best een holle ruimte tussen de achterzijde en uw rug, steunt goed op uw heupen en hangt niet aan uw schouders. Ook een feit dat te weinig gekend is: er bestaan rugzakken specifiek voor mannen of voor vrouwen. Te vaak gaan mensen op stap met de eerste de beste onaangepaste rugzak die nog ergens in een kast rondslingert. Slecht idee, als u weet dat uw rug tijdens een beetje bergwandeling al snel 15 à 20 kg aan materiaal moet zien mee te dragen.

Wandelstokken voegt u best ook als standaard element aan uw uitrustingslijstje toe. En neen, deze dienen niet alleen voor de nordic-walking sport. Waar ze echt onontbeerlijk zijn, is in een omgeving waar u moet stijgen of dalen, al dan niet met bagage op uw rug. Dankzij wandelstokken kunt u voorzichtig en gebalanceerd stappen op een oneven ondergrond. Zonder wandelstokken is het risico op een plots verlies van uw evenwicht en de bijhorende kwetsuren of zelfs zware ongevallen zeer groot. Een grote stap zetten naar beneden toe, over een stuk rots wandelen, ... met wandelstokken wordt het allemaal een stuk veiliger en fysiek meer haalbaar.

Wandelsokken, om het iets duidelijker te zeggen: "ECHTE" wandelsokken. Neem in geen geval katoenen kousen. Katoen houdt namelijk vocht op, wat betekent dat het zweet tussen de schoen en de voet niet weg kan. Het gevolg: pijnlijke blaren op uw voeten die een eind maken aan uw wandelplannen. Hetzelfde geldt voor uw kledij: draag geen katoenen T-shirts die uw zweet ophouden. Als u in het hooggebergte wandelt, zal het vocht in uw kledij sterk afkoelen en krijgt ook u het bijgevolg ijskoud. De kunst is dus om kledij aan te schaffen die bij warm weer de warmte kwijt raakt en bij koud weer de warmte binnen houdt. Het systeem met drievoudig membraan van Gore-Tex© spant hier de kroon. Deze technologie zit werkelijk bijna overal in elke sporttechnische kleding en is zeer betaalbaar. Goede sporttechnische kledij hoeft dus geen fortuinen te kosten. Een goede regenjas is nog zo'n item dat bijna altijd wordt vergeten, en schaf uzelf meteen ook een bijhorende regenbroek aan, beiden ook weer met een Gore-Tex© membraan. In het hooggebergte kan het plots fel beginnen regenen, sneeuwen of waaien. Zonder regenjas en -broek kunt u dan in een hachelijke situatie terechtkomen die u liever vermijdt.

Thermische onderkledij of in de volksmond ook wel de "lange onderbroek" of "onderhemd met lange mouwen" genoemd, is nog zo'n aanrader. Thermisch ondergoed heeft misschien een ouderwets imago en veel mensen onderschatten de meerwaarde ervan. Maar in het verraderlijke klimaat van de bergen of ook 's nachts vormt thermisch ondergoed soms het verschil tussen aangename warmte of schadelijke koude. Neem ook een hoofddeksel mee. Al even belangrijk als de rest van uw kledij, als bescherming tegen regen, wind en zon. Ook zonnebrandcrème verdient een plaatsje in uw bagage. Want in de bergen kan je dus evenzeer met zonnebrand worden geconfronteerd als met onderkoeling.

4. Kledij & Essentiële uitrusting:

Ook een aanrader als vast onderdeel van uw bagage: waterfilters, MSR kookvuurtjes, een multifunctionele tang en zeker niet te vergeten, een signaalfluitje. De waterfilter beschermt uw gezondheid. U wandelt bijvoorbeeld door de alpen op een hoogte van 1.500 meter en alvorens te stijgen beslist u om uw drankfles aan te vullen met dat kristalheldere water dat u voorbij ziet razen. Drink niet zomaar van dit water zonder het eerst door een zogenaamde "Katadyn" filter te duwen. Want wat u niet ziet, is het zwarte slib dat met het water meeloopt en dat u eveneens mee opdrinkt als u het water niet eerst filtert. De schapen die op de hoger gelegen stukken grazen, plassen vaak in het water. Het ogenschijnlijk heldere water is dan ook een bron van bacteriën waar u ernstig ziek van kunt worden als u niet over een aangepaste filter beschikt. Wat water betreft, niets beter dan "SIG" flessen die in alle geuren en kleuren verkrijgbaar zijn. MSR is een wereldspeler op gebied van compact kookgerei voor ondermeer de kampeerder en de wandelaar. Indien mogelijk neem producten in titanium, iets duurder maar wat gewicht betreft een pak lichter en gebruiksvriendelijker.

5. Wat te vermijden, die voor velen logisch lijkt:

Water: Een begonnen met wandelen, dat is de nood soms groot om water te drinken, normaal denkt u, maar het water in de Alpen ziet er zo zuiver uit, normaal zegt u, maar het water is veel klaarder dan wat uit onze kraan komt thuis, is dat zo denkt u. Awel laat mij zeggen dat net het omgekeerde van toepassing is. De Alpen zijn nu eenmaal een habitat voor dieren, en in dit geval stroomt water steeds van bovenliggende gletchers- of regen. Ik stel voor, en dat is zeer streng na te leven, gebruik een Catdin filter, en trek uw waterfles vol door een filter alvorens te dringen. De schapen op hoger gelegen plateaus urineren met de duizend, en dit komt grotendeels naar beneden met het grondwater, als ook het slip van de rotsen. Dus behoud u voor zeer zuiver uitziend water, die dat in geen geval is.

Sokken: Wat ik aandoe in mijn wandelschoenen zijn sokken, normaal zegt u, maar zorg ervoor dat het er geen zijn van katoen !. Katoen vrijft, en zal zonder pardon uw voeten helemaal kapotmaken, en veranderen van sokken, en opnieuw katoen nemen, is moordend voor de voeten, en u zult ervan als gevolg tot uw stoel of bed worden verwezen, zonder de mogelijkheid van recht te staan. GEEN KATOENEN SOKKEN !

Tijd: Niets mooier dan zonsondergang in de bergen, met een rode schijn op de facade van de bergwand, door de warmte van de zon die er gans de dag heeft opgezeten. niets mooier dan in het gras liggen en de zon zien ondergaan. Maar de GR routes door de bergen lopen grotendeels door Nationale Parken, waar er geen speciale diensten voorhanden zijn, en dus is bij zonsondergang aanwezig zijn in de bergen geen goed idee. Eenmaal de zon onder is, is in de bergen geen enkel spoor meer te herkennen, geen straatligt te bespeuren, en is het in geen geval veilig om verder te wandelen. Hoed uzelf voor de aanwezigheid in de bergen als het donker is of word. De bergen zijn super mooi, maar zoals de zee, kunnen ze eveneens zeer gevaarlijk zijn. In de Nationale parken kan niet gecampeerd worden, enkel bivakeren is toegalten onder bepaalde voorwaarden, en die voorwaarden hebben niets te maken met uw tentje opzetten wanneer het u uitkomt na 20u. Bivakeren moet toestemming voor gevraagd worden.

 

Meer weetjes volgen...

To be continued ...

 

Terug naar boven