Uw fysiek tijdens wandelingen

Uw fysiek tijdens wandelingen

BIBLIOTREK.be


Waar moet u rekening mee houden?

Wie van plan is een stevige wandeltocht te ondernemen, vergeet soms zijn/haar allerbelangrijkste uitrusting te controleren: ons eigen lieve lichaam! Onderschat nooit de inspanningen die een lange wandeltocht met zich meebrengt. En zelfs als u een goede fysiek heeft, zijn er enkele regels die u in acht moet nemen om problemen tijdens of na uw wandeling te voorkomen. Enkele voorbeelden: warm uw spieren goed op, leer uw spieren te stretchen. Weet dat spieren met melkzuurgehalte minder goed werken. Hou uw hartslag in de gaten, leer uw ademhaling te regelen, bouw een regelmatig tempo op waarbij uw hartslag stabiel blijft, enz. Het zijn slechts enkele zaken die belangrijk zijn bij het lang wandelen in al dan niet gevaarlijke omgevingen en uiteraard ook op grote hoogtes. Maar geen nood: bij Bibliotrek vindt u heel wat info op onze zogenaamde techniekgidsen pagina.

Wandelt u graag in de bergen of kunt u genieten van een lange afstand wandelroute, dan zijn de topografische wandelgidsen als die van het Franse FFRP bijvoorbeeld een aanrader. FFRP behandelt dus de routes in het grondgebied van Frankrijk, maar denk niet dat dit betekent dat de keuze beperkt is. Het Franse landschap heeft dan ook een enorme diversiteit en u zou uw hele leven kunnen vullen met het uitproberen van de vele Franse routes alleen al. FFRP of FFR is vooral gekend om zijn GR routes en ook de meer lokale PR routes. In onze menu's op de homepagina vindt u een pagina die volledig is gewijd aan de GR routes. Deze pagina biedt u een overzicht van alle routes in Frankrijk.

Uw fysieke voorbereiding hangt natuurlijk altijd sterk af van de moeilijkheidsgraad van uw wandeltocht. Overschat vooral uzelf niet. Doe bij wijze van test op voorhand regelmatig een oefenwandeling waarbij u minstens eens de afstand stapt die u op 1 dag van plan bent af te leggen. Een gouden regel is: “Wees altijd beter voorbereid dan u nodig acht". Zo heeft u de beste kans op slagen. Vooral bij meerdaagse wandeltochten is het aan te raden enkele maanden op voorhand uw conditie op peil te brengen door het uitoefenen van basissporten zoals lopen, fietsen, intervaltraining, krachtoefeningen voor de benen, enz. Een zondags wandelingetje is simpel, maar lange wandelingen van meerdere tientallen kilometers of meerdaagse wandelingen zijn een heel ander verhaal. 

Leg maar eens uit aan de doorsnee toerist, dat u zich moet voorbereiden om te wandelen. Heel vaak is er de overtuiging, dat men toch maar de ene voet voor de andere moet zetten en dat daar toch niets moeilijk aan is. Wel, niets is minder waar, en zeker niet in omgevingen zoals bijvoorbeeld de bergen.

Niet klaar zijn voor een route, kan u op fysiek vlak een fikse kater bezorgen. U kunt het zich misschien niet voorstellen wat het betekent om bijvoorbeeld op een afgelegen wandelroute tussen de 2.000 en 2.500 meter opeens alle energie uit uw lichaam te verliezen, omdat u niet genoeg was voorbereid op dergelijke inspanningen. En geloof ons vrij: u wilt het zich liever niet kunnen voorstellen. Want in verlaten gebieden kunnen de gevolgen zelfs levensbedreigend zijn. Om maar te zeggen: een goede voorbereiding is één van dé grote basisregels voor een geslaagde wandeltocht. 

Het weer bijvoorbeeld is hier ook een grote factor. Click voor een specifieke techniekgids hierover

To be continued ...

Het BIBLIOTREK-team

 

Terug naar boven