GR-routes en hun afkomst

BIBLIOTREK.be


Hun origine bevindt zich in de oprichting van de Franse wandelorganisatie FFRP

Ook wij zijn ooit jong geweest. Ook wij hadden er soms beter aan gedaan om eerst even een gids of blogpagina als  deze door te nemen vooraleer op trektocht te gaan. Als uitvoerend Bergwanderführer in de Franse Alpen van 1990 tot 2005 begeleidde ik mensen die voor een wandeling in het gebergte een beroep wilden doen op een zogenaamde “aspirant-guide de montagne”. In de Franse Alpen noemt men dit ook wel een accompagnateur. Het spreekt voor zich dat men gedurende 15 jaar één en ander opsteekt  van het bergwandelen. En geloof me als ik zeg dat slechts een klein percentage wandelaars goed voorbereid, met de juiste materialen, begint aan de klim. Na ettelijke jaren wordt men steeds met bijna dezelfde onderwerpen geconfronteerd.

Op nummer 1 staan met stip de goedkope wandelschoenen die weinig of geen steun bieden tijdens de wandeling. Doe uzelf een plezier en gun uzelf een wandelschoen van een gespecialiseerd merk (zie ook onze katern “keuze van de kenner”). Aanvankelijk geeft u misschien een dubbel of driedubbel bedrag uit, maar waar de meeste goedkope schoenen het vaak na 1 of 2 jaar al voor bekeken houden, worden dure schoenen er nog beter op en blijven ze soms een decennium lang uw trouwste reisgenoot. Hetzelfde geldt voor de goedkope wandelstokjes die plooien of zelfs breken net op het moment dat u echt steun nodig heeft. En dat brengt ons naadloos bij het thema GR-routes, want ook daar vormt betrouwbaar trekking materiaal een eerste, onontbeerlijke stap voor een geslaagde vakantie. Grote Routepaden zijn in wezen een soort uitgesleten paden, die door de meest bewonderenswaardige plaatsen in Europa lopen.

De befaamde Franse wandelorganisatie FFRP speelt hierin een belangrijke rol. Eén van haar kerntaken bestaat er namelijk in om zoveel mogelijk Europese routes te vrijwaren van obstakels. Bij een grondverzakking zal er bijvoorbeeld voor worden gezorgd dat er een alternatieve weg wordt voorzien om het vervolg van de route zeker te stellen. Dergelijke omvangrijke wandelroutes vrijwaren van schade en/of obstakels is voor de leden van het FFRP geen gemakkelijke opgave.

Elk jaar worden deze routes opnieuw en opnieuw afgelegd, om te zien of ze veilig blijven voor de modale wandelaar. Want zoals eerder al vermeld, zijn mensen niet altijd naar behoren voorbereid en dan is een slecht onderhouden route het laatste wat je kunt gebruiken. GR-routes door hoger gelegen of afgezonderde plaatsen, zoals bijvoorbeeld de GR20, moeten extra worden gecontroleerd en soms is het zelfs zo dat de route niet zonder begeleiding mag worden aangepakt. Dit gezien men langs wegen loopt waar afzondering en beschikbaarheid van water een grote rol gaan spelen. Wanneer men zich op dergelijke routes waagt zonder ervaring, zouden de gevolgen desastreus kunnen zijn. Vandaar onze “GEVAAR”-melding als het over natuurwandelingen gaat. Wie geen ervaring heeft met wandelen in een natuurwonder zoals het hooggebergte, is misschien zelfs na het lezen van dit artikel nog altijd geneigd om onze waarschuwingen weg te lachen. Maar geloof ons vrij: verdwalen in de bergen is levensgevaarlijk. Dus keep it safe en keep it fun!

Een gids van FFRP is in geen geval een overbodige luxe. Deze gidsen zijn klein, maar wel degelijk voor de halft gevuld met topografische kaartern die de route stap voor stap uit de doeken doen. Een boekje die u in geen geval kunt missen op wandelroutes zoals de GR54, de GR20 en de TMB (Tour de Mont Blanc). In europa zijn GR routes letterlijk bekend geraakt door de succes van de FFRP als eerste wandelorganisatie in Frankrijk. De term "GR" werd dan ook door België en Nederland overgenomen bij andere uitgevers, zoals de "Groe routepaden" in Nederland, waarvan de oekjes ook GR routes bevatten, en de NGIB geografische cartografsche dienst van België die eveneens de term gebruiken voor meerdaagse wandelroutes.

To be continued ...

 

Het BIBLIOTREK-team

Terug naar boven